wegańskie proteinowy pancakes
Przepisy

Wegańskie proteinowe pancakes – vegan low carb

Dzisiaj na śniadanie wjeżdżają wegańskie proteinowe pancakes lub jak kto woli po prostu racuchy;) Nie było łatwo, bo moim założeniem było „upchnięcie” jak największej ilości białka i dodanie jak najmniej węgli. Co okazało się być dosyć karkołomne w przypadku placuszków, które muszą mieć odpowiednią konsystencję aby w ogóle nadawały się do smażenia. Skończyło się na tym, że jedna porcja ma 18g białaka i tyle samo węgli. Może bez rewelacji ale przy większych dawkach białka racuchy się rozpadały. To danie idealnie wpisuje się na posiłek po treningowy, posiłek low carb albo po prostu na pyszne śniadanko!

Składniki:
100g mąki z ciecierzycy
50g mąki kokosowej
30g odżywki białkowa
28g. oleju kokosowego
2 łyżki siemienia lnianego
0,5-1 szklanka wody
szczypta sody oczyszczonej

Zalewamy ciepłą wodą zmielone siemię lniane aby zyskało kleistą konsystencję. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy siemię oraz olej kokosowy i stopniowo dolewamy wody, aby uzyskać strukturą nadającą się do wylania na patelnię. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (suchej, bez oleju) formujemy placuszki, które odwracamy po ok 1-2 minutach.

Placuszki można podać z musem malinowym/truskawkowym lub dowolnym innym syropem. Ja robię taki mus poprzez zblendowanie owoców z odrobiną słodzika, np. ksylitolu. Z przepisu wychodzi ok 15 proteinowych pancakes, a porcja to ok 5 sztuk. Smacznego!

proteinowa_pancakes_1

proteinowa_pancakes_3

 

weganskie_proteinowe_pancakes

9 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *