Wegańska tarta proteinowa malinowo-kokosowa
W sklepach i na straganach można jeszcze złapać ostatnie malinki więc trzeba je dobrze wykorzystać:) Wegańska tarta proteinowa to idealny deser z duża zawartością białka (jak na słodkości), a stosunkowo nie dużą ilością węglowodanów. Tarta ze względu na mleczko i mąkę kokosową przypasuje wszystkim fanom kokosów, a maliny dodają słodko-kwaśną nutę i piękny koloryt. Jednak można je zastąpić dowolnym innym owocem sezonowym lub mrożonym. Przepis jest w 100% wegański i bezglutenowy. Do zrobienia w 15 minut!
Składniki:
- 1 szklanka daktyli (można kupić tutaj)
- 1 szklanka mąki kokosowej (można kupić tutaj)
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 250g malin
- 60g odżywki białkowej w moim przypadku Soy Protein Isolate Vanilla flavour z MyProtein (można kupić tutaj) – rabat 20% można uzyskać tutaj
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut aż zmiękną. Następnie wraz z wodą blendujemy je razem z mąką kokosową (w razie potrzeby dolewamy wody do uzyskania konsystencji lepkiego ciasta). Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę ugniatając palcami, tak aby pokryła całe naczynie.
Następnie stałą część mleczka kokosowego blendujemy z malinami i odżywką białkową. Odżywkę możemy zastąpić jakimś słodzikiem np. erytrolem, który ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii, jednak wtedy spadnie nam ilość białka w porcji. Uzyskaną masę wykładamy na spód tarty, a na wierzchu dekorujemy pozostałymi malinami. Wstawiamy do lodówki i po 1h możemy się zachwycać pyszną tartą! Jeden kawałek to 250kcl i 11g białka.
Smacznego!
Zapisuję przepis – uwielbiamy tarty!:)
Wygląda przepysznie <3 Aż ślinka napływa 😀
Wygląda ładnie, ciekawe, jak smakuje 😉
Pysznie! u mnie zajadała się tym cała rodzinka i goście:)
Ależ to smakowicie wygląda <3