Przepisy

Wegańska tarta proteinowa – malinowo kokosowa

Wegańska tarta proteinowa malinowo-kokosowa

W sklepach i na straganach można jeszcze złapać ostatnie malinki więc trzeba je dobrze wykorzystać:) Wegańska tarta proteinowa to idealny deser z duża zawartością białka (jak na słodkości), a stosunkowo nie dużą ilością węglowodanów. Tarta ze względu na mleczko i mąkę kokosową przypasuje wszystkim fanom kokosów, a maliny dodają słodko-kwaśną nutę i piękny koloryt. Jednak można je zastąpić dowolnym innym owocem sezonowym lub mrożonym. Przepis jest w 100% wegański i bezglutenowy. Do zrobienia w 15 minut!

Składniki:

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut aż zmiękną. Następnie wraz z wodą blendujemy je razem z mąką kokosową (w razie potrzeby dolewamy wody do uzyskania konsystencji lepkiego ciasta). Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w nim masę ugniatając palcami, tak aby pokryła całe naczynie.

Następnie stałą część mleczka kokosowego blendujemy z malinami i odżywką białkową. Odżywkę możemy zastąpić jakimś słodzikiem np. erytrolem, który ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii, jednak wtedy spadnie nam ilość białka w porcji. Uzyskaną masę wykładamy na spód tarty, a na wierzchu dekorujemy pozostałymi malinami. Wstawiamy do lodówki i po 1h możemy się zachwycać pyszną tartą! Jeden kawałek to 250kcl i 11g białka.

Smacznego!

malinowo-kokosowa_tarta_proteinowa

malinowo-kokosowa_tarta_proteinowa

 

malinowo-kokosowa_tarta_proteinowa

5 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *