Tofu czy Tempeh?
Chyba nie ma osób, które nie słyszały o tofu, przynajmniej jako substytucie mięsa jedzonym przez wegan i wegetarian. Tofu można znaleźć w większości lokalnych dyskontów spożywczych, dzięki czemu mocno zyskuje na popularności w ostatnich latach. Jednak coraz część zaczyna się też mówić o Tempeh jako lepszym i zdrowszym zastępniku dla produktów mięsnych. Poniżej zestawienie różnic pomiędzy tymi produktami oraz wyjaśnienie czym tak w ogóle jest tofu i tempeh.
TOFU
Tofu – jak powstaje?
Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Ziarna soi są najpierw moczone, następnie mielone z wodą, w wyniku czego powstają dwa produkty: okara i mleko sojowe. Mleko sojowe po ogrzaniu jest poddawane działaniu środka koagulującego, np. soku z cytryny, siarczanu magnezu lub wapnia, który oddziela białko sojowe od serwatki. Następnie oddzielone grudki białka sojowego (tofu) osącza się z nadmiaru płynu, obciąża mniej lub bardziej i przechowuje w chłodnych warunkach.
Tofu – składniki odżywcze
Tofu zawiera 8% pełnowartościowego białka. Tofu jest również źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu, witamin z grupy B, choliny i witaminy E. W 100g produktu ma 80-100 kcl w tym tylko 4,8g tłuszczu i są to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tofu – zalety
- Nie posiada własnego, swoistego smaku i podczas przyrządzania przyjmuje smak innych produktów
- Daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby
- Mniej kaloryczny od tempeh
- Niska cena i dobra dostępność
Tofu – wady
- Bez smaku, wymaga przyprawienia
- Uboższy w białko i niektóre składniki mineralne w porównaniu z Tempeh
TEMPEH
Tempeh – jak powstaje?
Tempeh jest wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Przygotowywanie tempehu rozpoczyna się od namoczenia ziaren soi. Następnie gotuje się je z dodatkiem substancji zakwaszającej (najczęściej jest to ocet), dzięki czemu stwarza się warunki korzystne do wzrostu odpowiednich grzybów. Po odcedzeniu i ostudzeniu ugotowanych ziaren dodaje się do nich starter zawierający zarodniki Rhizopus oligosporus (grzyba z rzędu pleśniakowców) i inkubuje 24-36 godzin w temperaturze 30-42 °C [źródło: wikipedia.org].
Tempeh – składniki odżywcze
Tempeh zawiera 20% białka. Tempeh jest lepszym od mięsa źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Zawiera też wiele innych, cennych minerałów jak: miedź, mangan i cynk. Tempeh obfituje w witaminy grupy B, B6, ryboflawinę i w kwas foliowy.
Podobnie jak inne produkty ze sfermentowanej soi, tempeh zawiera znacząco mniej oligosacharydów oraz kwasu fitowego w porównaniu do niefermentowanych produktów sojowych, dzięki czemu jest od nich lepiej strawny, a zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne. W 100g produktu ma 192 kcl w tym 11 g tłuszczu i są to, tak samo jak w przypadku tofu, głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tempeh – zalety
- Wyrazisty smak, nadaje charakteru potrawom
- Lekko strawny
- Wysoka zawartość biała i wielu mikroelementów
Tempeh -wady
- Wysoka cena i niska dostępność
- Ostry, charakterystyczy smak (nie każdemu może przypaść do gustu, zmienia smak potrawy)
Zestawienie
Podsumowanie
Warto podkreślić, że zarówno tofu jak i tempeh są świetnym źródłem roślinnego białka, które ma profil aminokwasów jak białko serwatkowe, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i może całkowicie zastąpić mięso i nabiał w diecie. Na pewno warto jeść oba produkty, jako cenne źródło wielu mikroelementów. Ze względu na cenę i dostępność pewnie łatwiej sięgać po tofu ale warto też od czasu do czasu zaopatrzyć się w sklepach azjatyckich lub ze zdrową żywnością w tempeh.
Po przepis na pyszną tofucznicę zapraszam tutaj.
Oba smaczne
Raz w życiu skusiłem się na spróbowanie tofu i przyznam szczerze, że nie trafiło w mój smak. 😉
Pozdrawiam,
D.
Tofu musi być dobrze doprawione albo najlepiej marynowane wtedy przybiera smak potrawy jaką sobie wymarzymy;)
Bardzo ciekawe informacje! Jeszcze chyba nigdy nie próbowałam 😉
Jeszcze nie jadłem żadnego, ale ostatnio ograniczam ilość mięsa w diecie, więc myślę, że to kwestia czasu, żeby sięgnąć po któreś z nich.
Nie znałam wcześniej Tempeh, a wiesz kiedy można je kupić? Tak z ogólnodostępnych miejsc 🙂
Niestety póki co temepeh jest tylko w sklepach ze zdrową żywnością albo kuchnią orientalną/azjatycką, no i w internecie:)