Dzisiaj przepis z serii low carb, czyli proteinowe muffiny z jagodami i białą czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dobre jako źródło białka. Oczywiście biała czekolada w nazwie jest lekkim nadużyciem, bo do uzyskania czekoladowego aromatu użyjemy odżywki białkowej. Proponuję tutaj wypróbować odżywkę Bulk Powder Vegan Protein Powder o smaku Biała czekolada i kokos. Jeżeli ktoś unika soi to ta odżywka jej nie zawiera, bo bazuje na białku z grochu, ryżu i pestek dyni. Sama odżywka jest całkiem smaczna i wymieszana z mlekiem stanowi idealny pomysł na shake po treningu. Ale nie ma przeciwskazań aby dodać ją także do tych pysznych muffinów. Wykorzystałam tutaj także moje zapasy mrożonych jagód, które trzymam od lata. I tak powstał przepis na pyszne proteinowe muffiny z jagodami i białą czekoladą.
Składniki na 9 muffinek
- 1 szklanka mąki z ciecieczycy
- 50g erytrolu (kupisz tutaj)
- 60g odżywki Bulk Powders Vegan Protein Powder biała czekolada i kokos (kupisz ją tutaj)
- 80g masła orzechowego Bulk Powders crunchy (kupisz tutaj)
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 garść mrożony jagód
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, później dodajemy masło orzechowe, jagody i stopniowo dolewamy mleko. Gdy wszystko dobrze wymieszamy, przekładamy masę do formy od muffinek i pieczemy ok 20-30 minut w temp. 180 stopni. Ja piekę na termoobiegu.
Pomysł na posiłek białkowy
Proteinowe muffiny z jagodami i białą czekoladą są najpyszniejsze jeszcze lekko ciepłe, po wyjęciu z piekarnika ale nadają się także do spożycia w ciągu następnych 7 dni, pod warunkiem przechowywania ich w lodówce. Jest to idealny pomysł na deser z dobrymi proporcjami białka i tłuszczy do węglowodanów, szczególnie dla osób na diecie low carb.
1 proteinowa muffinka z jagodami i białą czekoladą zawiera (70g):
- 134 kcl
- 12g białka
- 6g tłuszczy
- 15g węglowodanów
Pomysł na inny proteinowy deser znajdziesz tutaj http://ilovelean.pl/przepisy/weganska-tarta-proteinowa/


