Przepis na proste i szybkie danie. O właściwościach kiszonej kapusty nikogo nie trzeba przekonywać, szczególnie w sezonie zimowo-grypowym. Nie wiem czy oryginalne bieszczadzkie fuczki są daniem wegańskim ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w takiej wersji je wykonywać. Mąka z ciecierzycy idealnie związuje ciasto, a do tego ma sporo białka, dzięki czemu możemy podbić jego ilość w naszej diecie. Wegańskie placki z kiszonej kapusty są na prawdę pyszne więc cieszmy się smakiem i jedzmy na zdrowie!
Składniki:
- kapusta kiszona – 180g
- mąka z ciecierzycy – 80g
- olej rzepakowy – 20g (3 łyżki)
- siemię lniane – 10 g (2 łyżeczki) (możesz kupić tutaj)
- woda – ok 100-150 ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Przygotowanie. Łączymy wszystkie składniki i dolewamy stopniowo wody aby uzyskać konsystencję, z której możemy łyżką nabierać porcje i kłaść na patelni. Konsystencja mąki powinna być podobna do ciasta naleśnikowego lub odrobinę gęstsza. Smażymy na patelni bez tłuszczu i podajemy w ulubionej postaci. Ja lubię te placki podać z keczupem, wegańską śmietaną lub odrobiną wegańskiego majonezu (z tego przepisu). Poniżej można znaleźć rozpisane makro i kaloryczność posiłku.
O matko! jakaż to dla mnie ciekawostka, nigdy w życiu nie słyszałam o plackach z kiszonej kapusty. Nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku, zupełnie nie wiem jak by to miało… nie mam pojęcia, ale koniecznie musze spróbować 😀 Chyba wiem co będzie dzisiaj na obiad.
Są na prawdę bardzo smaczne, lekko podsmażona kiszona kapusta jest pyszna!
Świetne!
Ależ intrygująca propozycja – placki z kapusty! Już czuję ich smak 😉
/Pozdrawiam,
Szufladopółka
Ale ciekawy przepis! Na liscie do wyprobowania! ?
Super! mam nadzieję, że będzie smakować:)
Pierwsze słyszę – ale koniecznie wypróbuję! Ciekawe, czy zasmakowałoby dzieciom….
Polecam, lekko podsmażona kiszona kapusta ma dużo lepszy smak od surowej, jeżeli ktoś nie lubi:)
Zrobię! Na pewno zrobię. Pycha!!!
Zapraszam do siebie http://przystanekszczescia.blogspot.com/
Jeszcze nie jadłam placków z kiszonej kapusty, dlatego koniecznie wypróbuje ten przepis. 🙂
wow nigdy w życiu bym na to nie wpadła! ale czas, tylko ciecierzycy mi nie wolno, zastanawiam się czy mąka jaglana dałaby radę, zapraszam do siebie w wolenej chwli 🙂
nie jestem pewna czy mąka jaglana tak dobrze się zwiąże ale warto spróbować:) pozdrawiam!
Oryginalny pomysł! Nie sądziłam, że można zrobić placuszki z kapusty kiszonej 😉
trafiłam przypadkiem na przepis, zrobiłam z powątpiewaniem a wyszło cudo! 🙂 Mniam, dodatkowo na ilości oleju poddusiłam paprykę, marchewkę, selera i pietruszkę, następnie dodałam do kapusty – jestem pod wrażeniem 🙂