wegańskie fuczki, placki z kiszonej kapusty
Przepisy

Wegańskie fuczki czyli placki z kiszonej kapusty – na zdrowie!

Przepis na proste i szybkie danie. O właściwościach kiszonej kapusty nikogo nie trzeba przekonywać, szczególnie w sezonie zimowo-grypowym. Nie wiem czy oryginalne bieszczadzkie fuczki są daniem wegańskim ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w takiej wersji je wykonywać. Mąka z ciecierzycy idealnie związuje ciasto, a do tego ma sporo białka, dzięki czemu możemy podbić jego ilość w naszej diecie. Wegańskie placki z kiszonej kapusty są na prawdę pyszne więc cieszmy się smakiem i jedzmy na zdrowie!

Składniki: 

  • kapusta kiszona – 180g
  • mąka z ciecierzycy – 80g
  • olej rzepakowy – 20g (3 łyżki)
  • siemię lniane – 10 g (2 łyżeczki) (możesz kupić tutaj)
  • woda – ok 100-150 ml
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku

Przygotowanie. Łączymy wszystkie składniki i dolewamy stopniowo wody aby uzyskać konsystencję, z której możemy łyżką nabierać porcje i kłaść na patelni. Konsystencja mąki powinna być podobna do ciasta naleśnikowego lub odrobinę gęstsza. Smażymy na patelni bez tłuszczu i podajemy w ulubionej postaci. Ja lubię te placki podać z keczupem, wegańską śmietaną lub odrobiną wegańskiego majonezu (z tego przepisu). Poniżej można znaleźć rozpisane makro i kaloryczność posiłku.

 

 

 

 

13 Comment

  1. O matko! jakaż to dla mnie ciekawostka, nigdy w życiu nie słyszałam o plackach z kiszonej kapusty. Nie potrafię sobie wyobrazić tego smaku, zupełnie nie wiem jak by to miało… nie mam pojęcia, ale koniecznie musze spróbować 😀 Chyba wiem co będzie dzisiaj na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *