wegańskie placki z cukinii
Przepisy

Placki z cukinii wegańskie i nisko węglowodanowe (Low Carb)

Ponieważ w tym roku bardzo obrodziła mi cukinia na ogródku, sporo eksperymentuję z przepisami z tym warzywem. Dzisiaj pora na bardzo szybkie i sycące dane jakim są placki z cukinii. Przepis jest na jedną porcję 4-5 placuszków ale ja zazwyczaj przygotowuję na raz większą ilość i zostaje mi na kolejny dzień:)

Składniki:
Cukinia – połówka
Cebula – ćwiartka
Mąką z ciecierzycy – pół szklanki
Siemię lniane – dwie łyżeczki (możesz kupić tutaj)
Olej kokosowy – łyżka (możesz kupić tutaj)
Pieprz ziołowy – pół łyżeczki
Czosnek – pół łyżeczki
Papryka wędzona – 1/4 łyżeczki (możesz kupić tutaj)
Pieprz i sól do smaku

Cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami i odsączamy z nadmiaru wody. Na tarce trzemy również cebulę. Mielimy siemię lniane, zalewamy odrobiną wrzątku i całość dorzucamy do cukinii i cebulki. Dosypujemy mąkę, olej oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię, za pomocą łyżki nakładamy niewielkie placuszki, które po kilku minutach obracam na drugą stronę. I gotowe! Uwielbiam takie placuszki w połączeniu z młodą kapustą i jabłkiem. Polecam!

img_20161005_150140-2

placki_mfp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *