Wegański baton proteinowy
Przepisy

Waniliowo kokosowy wegański baton proteinowy

Ponieważ ceny batonów proteinowych w sklepach powalają oraz nafaszerowane są różnymi dziwnymi dodatkami, polecam spróbować wykonać taki baton własnoręcznie, ze zdrowych i sprawdzonych składników. Sprawa jest banalnie prosta, a całość zajmuje maksymalnie 10 minut. Do tego jak sobie porównamy ilość białka w takim batonie, z tymi kupnymi okazuje się, że mamy całkiem ładny wynik. Mam wrażenie, że szczególnie wegańskie batony proteinowe dostępne na rynku, tak naprawdę są dosyć ubogie w białko, bo często można się spotkać z wartością 8-15 g białka na 100g produktu. A w proponowanym waniliowo kokosowym batonie proteinowym mamy 14g białka w 80 gramach:) Polecam wypróbować ten pyszny waniliowo kokosowy wegański baton proteinowy. Doskonała przekąska dla fanów kokosów oraz dobry pomysł na posiłek przed i po treningowy. Smak wanilii pochodzi z odżywki białkowej więc jak ktoś ma inne preferencje smakowe to oczywiście można też stworzyć swoją własną wersję tej przekąski.

Składniki:

Dla chętnych 25% rabatu na zakupy na myprotein.pl po wpisaniu hasła IGA-RR.

Daktyle dzień wcześniej zalewamy wodą. Na drugi dzień dobrze je blendujemy. Olej kokosowy topimy w garnuszku do ciekłej konsystencji i stopniowo dodajemy odżywki białkowej aż do uzyskania kremowej masy. Olej i odżywkę, przekładamy do większej miski i dodajemy zblendowane daktyle oraz wiórki kokosowe. Całość energicznie mieszamy łyżką. Masa stopniowo będzie gęstnieć i będzie można z niej ulepić batony. Można to zrobić rękami lub wyłożyć do jakiejś foremki lub pudełka. Wkładamy masę do lodówki i po ok 2 godzinach możemy je wyjąć i pociąć np. na 5 batonów po ok 80g. Smacznego!

 

4 Comment

  1. Zawsze chciałam coś takiego przygotować, tylko lepiej by było, gdyby mogła gdzieś kupić małe opakowanie białka do wyrobu 😀 Niestety u mnie duża ilość białka w diecie oznacza buły na udach chociaż przynajmniej włosy mi ładnie rosną i chudnę 😀 Ale przydałaby mi się taka przekąska, ja osobiście dodałabym czekolady bo lubię ten dodatek w małej ilości 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *