Przepisy

Domowe masło orzechowo-kokosowe

Uwielbiam kokosy i wszystko co z nimi związane, więc jak się pojawia temat masła orzechowego, w moim wykonaniu, to koniecznie musi być kokosowe! Zazwyczaj kupuję takie gotowe masełka z Primaviki ale jakiś czas temu nabyłam duży zapas orzeszków ziemnych i postanowiłam zrobić z nich użytek. Za pierwszym razem nic z tego nie wyszło, bo dodałam orzechy surowe (nieprażone) ale przy kolejnej próbie, orzeszki zrumieniłam i wyszło genialnie. Ja takie masełko używam jako dodatek do moich smoothies. Wrzucam dwie łyżeczki i każdy koktajl zyskuje na smaku i robi się niesamowicie sycący! Wcześniej nie wiedziałam, że robienie samemu masła orzechowego jest takie proste, a efekt taki świetny! Polecam spróbować przepis na pyszne domowe masło orzechowo-kokosowe.

Przepis:

1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych (możesz kupić tutaj)
¼ szklanki wiórków kokosowych (możesz kupić tutaj)
3 łyżki oleju kokosowego (możesz kupić tutaj)

Całość wrzucamy do blendera, miksujemy, aż olej zwiąże się z orzechami i uzyskamy kremową konsystencję. Na koniec przelewamy do słoiczka. Masełko jeżeli trzymamy w temperaturze pokojowej ma lejącą konsystencję, a jeżeli w lodówce – bardziej stałą, w zależności jak komu bardziej pasuje.

maslo1
maslo2

2 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *