ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu
Przepisy

Ciasto z wytłoczyn po sokowaniu – zero waste

Przepis na ciasto z wytłoczyn po sokowaniu

Jak wiecie, od pewnego czasu jestem zakochana w sokowaniu i mam codziennie w tym zakresie całkiem niezły przerób:) W związku z czym, zostaje mi też sporo pozostałości po sokach, czyli wytłoczyn. A, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia do śmieci postanowiłam poszukać sposoby na ich recykling. Znalazłam kilka przepisów w internecie, trochę je zmodyfikowałam i dopasowałam do siebie, no i powstało pyszne ciasto z wytłoczyn po sokowaniu. Ciasto jest dosyć wilgotne ale ja takie właśnie lubię! Dodam, że takie resztki z soków, to bogactwo błonnika więc na prawdę warto je wykorzystać i cieszyć się zarówno z pysznych soków jak i z wykorzystanych pozostałości.

Składniki masy:

  • 1000g wytłoczyn po sokowaniu
  • 2 szklaniki mąki razowej
  • 1 szklanka erytrolu (lub innego słodzika)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody

Składniki polewy:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki masy łączymy razem i dolewamy stopniowo wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i po uzyskaniu lejącej konsystencji wykładamy na ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok 40 minut. Wówczas uzyskamy dosyć wilgotną konsystencję, jeżeli lubimy bardziej suchą i wypieczoną możemy przedłużyć do 60 minut. Najlepiej smakuje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Jak się okazuje ciasto z wytłoczyn po sokowaniu może być naprawdę pyszne!

Z jednej blachy wychodzi ok 15 kawałków. Kaloryczność jednej porcji zależy od wykorzystanych owoców i warzyw do soku. Dla soku marchewkowo-jabłkowego będzie to:

  • 292 kcal
  • 18,17 tłuszczy
  • 43,38 węglowodanów
  • 3,84 białka

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakiej wyciskarki używam do sokowania zobacz ten wpis.

ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu

ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu

ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu

ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu

ciasto_z_wytloczyn_po_sokowaniu

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *